Medlemmarna förenades i en gemensam passion för både den tidiga och den nutida musiken.
ANNA LINDAL – barockviolin
KERSTIN FRÖDIN – blockflöjt & barockoboe
LOUISE AGNANI – viola da gamba & barockcello
PETER SÖDERBERG – luta & teorb
Ända sedan starten har gruppen haft en inriktning på nutida verk för barockinstrument och röst. Avgörande för denna profilering har varit tillkomsten av nya verk komponerade direkt för ensemblen. Genom en mängd olika tonsättarsamarbeten har Lipparella byggt upp en helt unik repertoar som ensemblen fortsätter att förvalta och utveckla.
Under de senaste åren har bland andra Christer Lindwall, Chrichan Larson, Lisa Streich, Per Mårtensson, Erik Peters och Christofer Elgh skapat nya verk för Lipparella. Nya samarbeten initieras kontinuerligt; intresset hos tonsättare är mycket stort att använda barockinstrumentens ovanliga klangegenskaper och subtila artikulationsmöjligheter, ofta i kombination med en röst i olika lägen.
Lipparella har även verk av internationella tonsättare på sin repertoar, så som finländarna Jukka Tiensuu och Harri Suilamo och Karlheinz Stockhausen, Aldo Clementi och John Cage. Lipparella har sedan flera år samarbetat med Walter Zimmermann (Tyskland) som komponerat och arrangerat direkt för ensemblen. Flera av dessa verk finns inspelade på CDn Chantbook for Lipparella (World Music). Under 2025 påbörjas ett samarbete med Christopher Fox (England).
Utmärkande för Lipparellas inriktning – unik även i ett internationellt perspektiv – är att skapa ett spänningsfält mellan instrumentens klangvärld som är förknippade med en historisk epok och ett tonspråk som är förankrat i vår egen tid.
Utöver nutida verk spelar Lipparella självklart också den tidiga musiken, där våra instrument har sitt ursprung. Ensemblen framför både renodlade program med nutida respektive tidig musik, men även kombinationer av de båda utifrån speciella programidéer.
ANNA LINDAL spelade under en längre tid i stråktrion Trio des Lyres, specialiserade på blandade program med äldre musik på originalinstrument och nyskrivna verk. 1983 – 2001 konsertmästare i Stockholmsfilharmonikerna, 2002 – 2006 gästprofessor i violin på Musikhögskolan i Stockholm. Samarbetat med många samtida tonsättare och i ensembler med fri improvisation, har spelat in två soloskivor. Ingår i många tvärkonstnärliga projekt i samarbeten med bildkonstnärer, författare, filmare och koreografer.
KERSTIN FRÖDIN (blockflöjtist och barockoboist) är internationellt verksam som solist och kammarmusiker inom såväl tidig musik som samtida experimentell konstmusik. Hennes intresse för den nutida musiken har lett till en mängd samarbeten med tonsättare och hon har bl a tilldelats Kristallpriset för sina insatser inom ny musik. Under 2024 doktorerade Kerstin i ämnet musikalisk gestaltning vid Luleå Tekniska Universitet (Piteå Musikhögskola) med en avhandling som kretsar kring musikers interaktioner och interdisciplinär scenkonst.
LOUISE AGNANI är en mångsidig musiker som förutom att hon spelar viola da gamba även trakterar barockcello och modern cello. Hon har en tjänst i Uppsala Kammarorkester, samt har arbetat med de flesta svenska symfoni- och barock orkestrarna. Som gambist har Louise bl.a. medverkat i olika uppsättningar av barockoperor i Sverige samt vid skivinspelningar, t. ex. med Ensemble Villancico (Caprice 2002), Mårten Falk och El Escorial (dB 2010). Gamban ligger henne varmt om hjärtat och dess speciella klang gör den till ett spännande instrument inom den nutida kammarmusiken.
PETER SÖDERBERG har en bakgrund som gitarrist och improvisationsmusiker. Som lutenist har han sedan många år profilerat sig inom både tidig och nutida musik. Många tonsättare har komponerat soloverk för Peter, varav några finns på Phono Suecia-CDn ”Liuto con forza” (2010). Vid sidan om konsertverksamhet har Peter även framträtt i teater-, dansoch litteratursammanhang. Han har medverkat på många skivinspelningar, och är även verksam som skribent i tidskriften Nutida Musik.